Laborant ve Veteriner Sağlık
Genel Bilgiler
Hayvan sağlığının korunması, veteriner hekim önerileri ile yapılan hijyenik tedbirler, laboratuvar analizleri ve tedaviler ile mümkündür. Veteriner hekim önerilerinin uygulanmasında da "Laborant ve Veteriner Sağlık" önlisans programından mezun olan teknikerlerin önemli görevleri vardır ve bu teknikerler aldıkları derslerden de anlaşılacağı gibi hayvan sağlığı ve ilgili laboratuvar analizleri yanında üreme, barındırma, bakım, besleme, yem teknolojisi ile hayvansal kaynaklı gıda güvenilirliği alanlarında da yetişmiş nitelikli uygulayıcı meslek elemanlarıdır.
Mezuniyet Koşulları
Laborant ve Veteriner Sağlık Programının öğrenim süresi 4 yarıyıldan oluşmakta olup bu süre içerisinde öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin toplamda 120 AKTS kredisi ve 30 iş günü stajlarını başarı ile tamamlayarak, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olan öğrencilerimize 2 yıllık ön lisans mezunu statüsünde Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri unvanı verilmektedir.
Akademik İlerleme Olanakları
Laborant ve Veteriner Sağlık Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) giriş koşulları sağlayan ve başvuruları kabul edilen adaylar sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir yetenek sınavına alınırlar. Yerleştirmede, adayların yetenek sınavında elde ettikleri puanlar ile adayların akademik not ortalamaları göz önünde tutularak belirlenen Ön Lisans Başarı Puanı dikkate alınır. Akademik not ortalamalarından elde edilecek Ön lisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda üst kademeye (Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü) yeterli puan almış olan adaylar ÖSYM tarafından yerleştirilmektedir. Ayrıca ön Lisans diplomasını almaya hak kazanan öğrenciler kendi alanlarındaki kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenler adaylar, kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkı elde ederler.
Mezunların Çalışma Alanları:
- Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, TİGEM İşletmeleri, Gıda Kontrol Laboratuvarları,
- Belediye Kesimhaneleri, Hayvan Barınakları ve Hayvanat Bahçeleri,
- Damızlık Hayvan Yetiştirici Birlikleri,
- Büyükbaş (sığır, manda vb.), Küçükbaş (koyun, keçi vb.) ve Kanatlı (tavuk, kaz vb.) Hayvancılık İşletmeleri,
- Yem ve Yem Katkı Maddesi Üreten İşletmeler,
- Hayvansal Kaynaklı Gıda İşleyen İşletmeler,
- Hayvan Hastahanesi, Veteriner Klinikleri ve Veteriner Laboratuvarları,
- Veteriner İlaç Sektörü
DERSLER:
BİRİNCİ YARIYIL |
|
|
|
|
|
DERS KODU |
DERSİN ADI |
T |
U |
TU |
AKTS |
|
Türk Dili-I |
2 |
0 |
2 |
2 |
|
Atatürk İlkeleri ve İnkilap
Tarihi-I |
2 |
0 |
2 |
2 |
|
Yabancı Dil-I |
2 |
0 |
2 |
2 |
|
Veteriner Anatomi ve Fizyoloji |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Veteriner Mikrobiyoloji |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Veteriner Biyokimya |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Hayvan Yetiştirme Prensipleri |
2 |
0 |
2 |
4 |
|
Hayvan Besleme Prensipleri |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Staj |
0 |
0 |
0 |
5 |
TOPLAM |
|
16 |
6 |
19 |
30 |
T: Teori, U: Uygulama, UK:
Ulusal Kredi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İKİNCİ YARIYIL |
|
|
|
|
|
DERS KODU |
DERSİN ADI |
T |
U |
TU |
AKTS |
|
Türk Dili-II |
2 |
0 |
2 |
2 |
|
Atatürk İlkeleri ve İnkilap
Tarihi-II |
2 |
0 |
2 |
2 |
|
Yabancı Dil-II |
2 |
0 |
2 |
2 |
|
Bilgisayar |
2 |
2 |
3 |
3 |
|
Veteriner Patoloji |
2 |
0 |
2 |
4 |
|
Veteriner Parazitoloji |
2 |
0 |
2 |
4 |
|
Veteriner Farmokoloji ve
Toksikoloji |
2 |
0 |
2 |
4 |
|
Yem ve Yem Teknolojisi |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Staj |
0 |
0 |
0 |
5 |
TOPLAM |
|
16 |
4 |
18 |
30 |
T: Teori, U: Uygulama, UK:
Ulusal Kredi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÜÇÜNCÜ YARIYIL |
|
|
|
|
|
DERS KODU |
DERSİN ADI |
T |
U |
TU |
AKTS |
|
Pet Hayvancılığı ve Sağlık
Koruma |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Laboratuvar Hayvancılığı ve
Sağlık Koruma |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Kanatlı Hayvancılık ve Sağlık
Koruma |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Kuluçkahane Üretim Tekniği |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Hayvansal Ürünler ve Teknolojisi |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Gıda Güvenliği Prensipleri |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Veteriner Laboratuvar
Teknikleri |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Seçmeli-A |
3 |
0 |
3 |
5 |
TOPLAM |
|
17 |
8 |
21 |
30 |
T: Teori, U: Uygulama, UK:
Ulusal Kredi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DÖRDÜNCÜ YARIYIL |
|
|
|
|
|
DERS KODU |
DERSİN ADI |
T |
U |
TU |
AKTS |
|
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık
ve Sağ. Koruma |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Doğum Bilgisi ve Suni Tohumlama |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Paraziter Hastalıklar ve Korunma |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
Salgın ve Zoonoz Hastalıklar ve
Korunma |
2 |
0 |
2 |
3 |
|
İşletme Yönetimi |
3 |
0 |
3 |
4 |
|
Girişimcilik |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Klinik Bilgisi |
2 |
2 |
3 |
4 |
|
Seçmeli-B |
3 |
0 |
3 |
4 |
TOPLAM |
|
18 |
6 |
21 |
30 |
|
|
|
|
|
|
GENEL TOPLAM |
|
67 |
24 |
79 |
120 |
|
|
|
|
|
|
T: Teori, U: Uygulama, UK:
Ulusal Kredi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SEÇMELİ DERS GRUBU-A |
|
|
|
|
|
DERS KODU |
DERSİN ADI |
T |
U |
TU |
AKTS |
|
Arıcılık |
3 |
0 |
3 |
5 |
|
Kültür Balıkçılığı |
3 |
0 |
3 |
5 |
|
Çevre Koruma |
3 |
0 |
3 |
5 |
|
|
|
|
|
|
SEÇMELİ DERS GRUBU-A |
|
|
|
|
|
DERS KODU |
DERSİN ADI |
T |
U |
TU |
AKTS |
|
Organik Hayvancılık Prensipleri |
3 |
0 |
3 |
5 |
|
Mandacılık |
3 |
0 |
3 |
5 |
|
Hayvan Davranışları ve Refahı |
3 |
0 |
3 |
5 |